VEELGESTELDE VRAGEN

Het kiezen van de juiste Hapro dakkoffer of Hapro fietsendrager hangt af van een aantal factoren. Het is vooral belangrijk om rekening te houden met het type auto waar deze op gemonteerd moet worden, in verband met de afmetingen en maximale draaglast. Om u op weg te helpen, hebben we vast een aantal veelgestelde vragen op een rij gezet.

Sleutel kwijt? Direct sleutels bijbestellen >
Meer informatie? Vraag het onze klantenservice >
 

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HAPRO DAKKOFFERS

Hapro is als 100% Nederlands merk al tientallen jaren actief in de markt voor dakkoffers en travel producten. Veel mensen kiezen voor een Hapro dakkoffer vanwege de hoge kwaliteit en duurzaamheid, de veiligheid, het aerodynamische ontwerp, de eenvoudige installatie dankzij het gepatenteerde Premium-Fit systeem, en niet onbelangrijk; de aantrekkelijke prijs.

Als u extra bagageruimte nodig heeft voor uw volgende avontuurlijke reis, is een Hapro dakkoffer een onmisbare aanvulling. Welke model voor u het meest geschikt is, hangt af van een aantal zaken:

Hoe wilt u de dakkoffer gaan gebruiken? En wat voor soort bagage wilt u erin opbergen? Zo heeft u voor een kampeervakantie met slaapzakken meer volume nodig dan voor een wintersport waarbij u uw ski’s wilt meenemen (een zogenaamde skibox).

Op wat voor model auto wilt u de dakkoffer bevestigen? Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met zowel de lengte van de dakkoffer alsmede de totale daklast van uw auto. Zo is het niet aan te raden om een hele grote dakkoffer te monteren op een compacte auto.

Een skibox is een type dakkoffer. Een skibox is speciaal ontworpen voor het vervoeren van ski’s en snowboards, en is daarom platter en langwerpig van ontwerp dan een reguliere dakkoffer. Reguliere dakkoffers hebben vaak een bollere vorm en bieden daardoor ruimte voor bagage met meer volume, zoals tassen, slaapzakken, kussen en dekens. Als u op zoek bent naar een Hapro dakkoffer voor wintersport, bekijk dan vooraf goed of het model geschikt is als skibox. Tip: de Hapro Nordic leent zich uitstekend voor wintersportvakanties, want u neemt met gemak 8 tot 9 paar ski’s mee (met een max. lengte van 2.20m).

De maximale belading van een dakkoffer staat aangegeven in de productspecificaties, maar is in de meeste gevallen 75 kg. De door de autofabrikant voorgeschreven daklast van uw auto (zie het instructieboekje van de auto voor het exacte gewicht) mag nooit worden overschreden. Houd er rekening mee dat u het gewicht van de dakdrager plus het gewicht van de dakkoffer en het gewicht van de belading bij elkaar op moet tellen en dit totaal dus niet de maximale toegestane belading mag overschrijden.

Net als met gewone koffers, zijn Hapro dakkoffers in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Afhankelijk van het model, past er tussen de 320 liter en 640 liter in een dakkoffer. Daarnaast is de vorm van de dakkoffer bepalend voor het type bagage dat u kunt meenemen. Denk voor aanschaf dus na over wat voor spullen u wilt meenemen.

De keuze van een dakkoffer is afhankelijk van het model auto waar u in rijdt. Allereerst is het van belang dat uw auto een dakrail heeft om de dakdragers op te bevestigen. Vervolgens moet u letten op de maximale daklast van uw en de afmeting van de dakkoffer ten opzichte van uw auto. Tot slot kunt u natuurlijk kijken welke kleur en design het beste bij uw auto past.

Het is belangrijk dat u de achterklep van uw auto volledig kunt openen, zonder dat deze tegen de dakkoffer aanstoot. Om de juiste keuze van formaat dakkoffer te maken, raden wij het volgende aan. Open eerst de achterklep van uw auto en meet vervolgens de lengte van de dakkoffer vanaf de achterkant. Op die manier weet u direct hoe ver de dakkoffer naar voren komt en of deze uitsteekt boven de voorruit. Bekijk ook de Hapro dakkoffer configurator om uw keuze te vereenvoudigen.

Het monteren van een dakkoffer op een elektrische auto is vrijwel altijd mogelijk. Net als bij een ‘normale’ auto is dit voornamelijk afhankelijk van de mogelijkheid om dakdragers te monteren. Er moeten bevestigingspunten in het dak zitten of uw auto moet voorzien zijn van een (geïntegreerde) dakrailing. Daarnaast zal de fabrikant net als bij conventionele auto’s ook in de documentatie van de auto aangeven hoeveel gewicht er op het dak mag worden vervoerd. Kortom, eigenlijk dient u bij de aanschaf van een dakkoffer voor een elektrische auto met dezelfde zaken rekening te houden als bij een ‘normale’ auto.

Met een dakkoffer krijgt de auto uiteraard iets meer weerstand. Bij zowel conventionele als elektrische auto’s zorgt dit voor een kleinere actieradius. Het is dan ook belangrijk om een aerodynamisch vormgegeven dakkoffer te selecteren. Alle Hapro dakkoffers voldoen in ieder geval aan dat criterium.

Doordat gasveren bij een gesloten stand van de dakkoffer nog steeds een bepaalde kracht uitoefenen op het deksel van de dakkoffer, kunnen de gasveren bij zeer warm weer uw dakkoffer vervormen. De dynamische knikveren van Hapro dakkoffers hebben een dubbele actie. Dit wil zeggen dat bij het openen van de dakkoffer druk naar buiten wordt uitgeoefend, waardoor de dakkoffer gemakkelijk opent. In gesloten toestand is deze kracht omgedraaid en dus naar binnen toe gericht, waardoor er geen druk meer op de kunststof van het deksel wordt uitgeoefend.

ABS-ASA is een zeer sterk type kunststof met een toplaag die zeer weers- en UV-bestendig is. ABS-PMMA is tevens een zeer hoogwaardig materiaal gelijk aan ABS-ASA, maar met een metallic hoogglans finish die een zeer luxueuze uitstraling geeft.

Ja, een dakkoffer kan invloed hebben op het rijgedrag van uw auto. Let daarom bij het rijden op de volgende zaken:

✓ Gevoeligheid voor zijwind
✓ Bochten
✓ Remgedrag
✓ Verhoging van uw auto met ongeveer 60 centimeter (dakdragers + dakkoffer)

Controleer voor het rijden of alles goed bevestigd is en of de dakkoffer goed is afgesloten. Bij langere ritten raden wij ook aan om tussentijds te controleren of de dakkoffer nog stevig bevestigd is. Wij adviseren u uw rijgedrag en snelheid aan te passen.

Tip: Verwijder de dakkoffer als u deze niet gebruikt. Zo vermindert u de luchtweerstand en kunt u besparen op uw brandstofverbruik. Bovendien kunt u de dakkoffer gebruiken voor extra opslag naast uw tent of caravan.

Als er een scheur of barst in uw dakkoffer zit, raden we niet aan deze te repareren of te gebruiken. Vanwege de dynamische belasting tijdens het rijden, zeker met belading, kan een beschadiging verergeren met alle gevolgen van dien. We raden in dat geval altijd aan om een nieuwe dakkoffer te kopen. Let er dus vooral bij het opbergen van uw dakkoffer op dat u deze niet op de punt plaatst.

Al onze dakkoffers hebben een prima sluitbeveiliging: deksel dicht, koffer op slot via een enkelvoudig klikslot of zelfs een centrale vergrendeling. Aangezien de bevestiging aan de dakdragers van binnen uit de dakkoffer wordt vergrendeld, is het bij een goed afgesloten dakkoffer niet mogelijk deze van de auto te verwijderen. Het blijven echter kunststof dakkoffers, die met gereedschap wel opengebroken kunnen worden.

Beiden zijn zeer hoogwaardige Hapro dakkoffers. De Hapro Carver is al jarenlang een verkoophit en exclusief verkrijgbaar bij HIT Online Shops. Naast de zeer aantrekkelijke prijs, is de Hapro Carver vervaardigd uit ABS-PMMA met hoogglans metallic finish en biedt deze 20 liter meer opbergruimte dan de vergelijkbare Hapro Traxer.

Het prijsverschil tussen verschillende merken en modellen dakkoffers wordt veroorzaakt door o.a. de volgende factoren:

Materiaal
Niet iedere dakkoffer wordt uit hetzelfde materiaal vervaardigd. Zo worden onze dakkoffers uit twee verschillende soorten materialen vervaardigd:

 • ABS-ASA: Slagvaster dan polystyreen. De ASA toplaag maakt de dakkoffer zeer weers- en UV bestendig.
  ABS-PMMA hoogglans: Zeer hoogwaardig materiaal gelijk aan ABS-ASA, inclusief een hoogglans afwerking.

Formaat en inhoud
De grootte van de dakkoffer bepaalt de hoeveelheid materiaal, waaruit de koffer geproduceerd dient te worden.

Bevestigingssysteem
De Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver, Hapro Cruiser en Hapro Nordic zijn uitgerust met het Premium-Fit systeem! Met dit systeem monteert u uw autodakkoffer in een handomdraai veilig en solide op uw dakdragers.

Design
Tijdens het ontwikkelingsproces van Hapro dakkoffers wordt veel tijd besteed aan de aerodynamica en de vormgeving.

Centrale vergrendeling
Al onze Hapro dakkoffers beschikken over centrale vergrendeling, voor een ijzersterke sluitbeveiliging en optimaal gebruikers gemak. Deksel dicht, koffer op slot.

Dynamische klapveren
Al onze dakkoffers zijn voorzien van scharnierende veren, met een dubbele actie, die ervoor zorgen dat de dakkoffer zowel eenvoudig opent, als mede de dakkoffer extra stevig dicht houdt tijdens het vervoer.

Verstevigingsprofielen
Als extra versteviging is de bodem van al onze dakkoffers voorzien van stalen profielen. Deze zorgen voor extra stevigheid en stabiliteit voor u en uw bagage.

Kwaliteit
Al onze dakkoffers dragen het Duitse TÜV keurmerk. Daarnaast zijn de Hapro Zenith, Hapro Traxer, Hapro Carver, Hapro Cruiser en Hapro Nordic modellen ISO 11154 gecertificeerd. Dat wil zeggen dat deze dakkoffer modellen reeds voldoen aan de allerstrengste kwaliteits- en veiligheidseisen.

Er zijn verschillende manieren om uw dakkoffer op te bergen. U kunt de dakkoffer op zolder of in uw garage bewaren door hem eenvoudigweg op de grond te leggen of te zetten. U kunt er ook voor kiezen middels een dakkofferlift, de dakkoffer aan het plafond of muur van uw garage te bevestigen, zo bespaart u kostbare ruimte. We raden u wel aan de dakkoffer altijd even schoon te maken en de sloten en de scharnieren te smeren.

Gebruik schoon water en eventueel een autoshampoo om uw dakkoffer te reinigen. Gebruik nooit een poetsmiddel, olie of oplosmiddel. Gebruik ook nooit een alcohol, chloor of ammoniak houdend schoonmaakmiddel. Deze beïnvloeden de samenstelling van het kunststof en leiden tot onherstelbare beschadigingen en/ of verkleuringen. Behandel de sloten regelmatig met siliconenspray of een ander smeermiddel.

Het laden van uw dakkoffer is van groot belang, niet alleen om de ruimte optimaal te benutten, maar ook voor uw veiligheid en die van anderen. Houdt daarom rekening met de volgende zaken:

 • De belading van de dakkoffer moet zo gelijkmatig mogelijk worden verdeeld.
  Zorg ervoor dat de lading tijdens het rijden niet kan schuiven.
  Belaad de dakkoffer niet te hoog, zodat het deksel gemakkelijk te sluiten is.
  Plaats de zwaarste bagage in de box zo veel mogelijk boven de dragers in het midden van de box.
  Wanneer u bagage met scherpe, uitstekende randen vervoert, dek deze dan goed af om beschadigingen aan de dakkoffer en overige bagage te voorkomen.
  Plaats in de dakkoffers zo veel mogelijk lichte spullen. Stop de zwaarste spullen in de kofferbak van uw auto. Zo houdt u het zwaartepunt het laagst, iets dat het rijgedrag ten goede komt.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HAPRO DAKDRAGERS

Bekijk de Hapro compatibiliteitslijst om te controleren of de dakdrager geschikt is voor uw type auto. Deze kunt u terugvinden op de productpagina van de Hapro Cronos.

De Hapro Cronos dakdragers zijn alleen geschikt voor auto’s met open of geïntegreerde dakrails. Benieuwd welke Hapro dakdragers op uw auto passen? Bekijk dan de Hapro compatibiliteitslijst op de productpagina van Hapro Cronos.

Bij de ontwikkeling van de Hapro Cronos Aero is gekeken naar de luchtvaartindustrie. Dit ziet u terug in het design; het profiel van deze dakdrager lijkt namelijk op de doorsnee van een vliegtuigvleugel. De slanke aerodynamische vorm van de Cronos Aero snijdt door de wind, wat een gunstige invloed heeft op zowel de luchtweerstand als het windgeruis tijdens het rijden.

Zowel de aluminium als stalen Hapro dakdragers voldoen aan alle geldende eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Toch zijn er een aantal belangrijke esthetische en functionele voordelen van aluminium dakdragers, waardoor wij altijd aluminium dakdragers adviseren.
De voordelen van onze aluminium Hapro dakdragers:


✓ Rubberen windgeleidingsstrips die voor minder geruis zorgen (nagenoeg geruisloos).
✓ De rubberen windgeleidingsstrip kan verwijderd worden, waardoor T-adapterkits bevestigd kunnen worden in de dakdrager.
✓ Het bevestigen van een fietsdrager op een aluminium dakdrager is eenvoudiger dankzij het T-profiel.
✓ Luxueuze en robuustere uitstraling.

Hapro dakkoffers zijn in de meeste gevallen ook compatibel met dakdragers van andere merken, zoals de Atera Signo. Let hierbij wel op dat de afmetingen van de dakdrager binnen de min-max afmetingen vallen zoals gespecificeerd bij de dakkoffer.

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HAPRO FIETSENDRAGERS

De keuze van het type fietsendrager is afhankelijk van:

 • Het aantal fietsen dat u wilt vervoeren.
 • Het gewicht van de fietsen die u wilt vervoeren.
 • Of u de fietsendrager op het dak of op de trekhaak wilt monteren. 
 • Of u een 7 of 13 polige stekker nodig heeft.

Daarnaast kan de keuze natuurlijk afhangen van uw budget.

Hapro heeft een ruim assortiment fietsendragers waarmee u, afhankelijk van het model, tussen de 1 en maar liefst 4 fietsen kunt vervoeren. Met de Hapro Giro is het bovendien ook mogelijk om fietsen boven op uw auto te plaatsen.

De maximale belading van een Hapro fietsendrager is 30-60 kg (afhankelijk van het model fietsendrager). De door de autofabrikant voorgeschreven trekhaaklast mag nooit overschreden worden. Kijk hiervoor in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto voor het exacte gewicht.

Bijna alle Hapro fietsendragers zijn kantelbaar. De fietsendragers hebben een kantelhoek van 59-79° (afhankelijk van het model). Het is daardoor bij veel auto’s mogelijk om de kofferbak te openen zonder de fietsendrager van de trekhaak af te halen. Helaas kunnen wij dit niet voor elk voertuig garanderen.

Het verschil tussen een 7- en 13-polige aansluiting is dat fietsendragers met een 13-polige aansluiting beschikken over extra functies, zoals de achteruitrijverlichting en mistachterlicht. Tegenwoordig worden grotendeels 13-polige aansluitingen gebruikt, maar controleer voor de zekerheid voor aankoop van een fietsendrager welk type aansluiting voor uw auto geschikt is.

Jazeker! Ook uw elektrische fietsen kunt u prima vervoeren met een Hapro fietsendrager. Als u een (elektrische) fiets met bredere banden hebt, bijvoorbeeld een speed pedelec, let er dan op dat de breedte van de wielgoot breed genoeg is om de band daar stabiel en veilig in te plaatsen. Let er bij speed pedelecs ook op dat het gewicht veelal hoger is dan van reguliere 25 km/u e-bikes. We adviseren voor gebruik met e-bikes in veel gevallen om een bijbehorende oprijgoot, zodat u niet onnodig hoeft te tillen.

Ja. Het is mogelijk om zowel de fiets(en) op slot te zetten middels een frameklem, alsmede de fietsendrager op de trekhaak, zodat deze niet in zijn geheel eraf genomen kan worden.

Hapro fietsendragers zijn geschikt voor diverse typen fietsen, zoals E-bikes, racefietsen en mountainbikes.

Sommige fabrikanten van EV’s kiezen ervoor om geen trekhaak te monteren. Dit heeft te maken met het rijbereik van elektrische auto’s en de kleinere actieradius wanneer er bijvoorbeeld een aanhanger of caravan wordt aangekoppeld. In veel gevallen is het echter mogelijk om een speciale trekhaak te monteren die uitsluitend geschikt is voor fietsendragers. Mocht ook dat niet mogelijk zijn, dan kunt u met de Hapro Giro altijd fietsen op het dak van uw auto vervoeren.