DE JUISTE AANSLUITING: 7 OF 13 POLIGE STEKKER

De elektrische aansluiting voor een trekhaak wordt in twee versies uitgevoerd. Dit is een 7 of 13-polige aansluiting. De stekker van een trekhaakdrager (7 of 13-polig) bepaalt of de fietsendrager direct op de auto aan te sluiten is of dat er wellicht een adapter nodig is. Ook bepaalt een stekker welke functies er beschikbaar zijn op de fietsendrager, zoals wel of juist geen mistlamp.

WELKE STEKKERSYSTEMEN ZIJN ER?

Er zijn drie verschillende stekkersystemen.  De 7-polig universeel, de 13-polig Jaeger en de 13-polige MultiCon aansluiting. In de meeste gevallen staat er op de trekhaak welke stekkeraansluiting het betreft. Onze 7-polige Hapro fietsendragers zijn uitgerust met het universele 7 -polige systeem. Onze 13-polige Hapro fietsendragers zijn uitgerust met het Jaeger systeem. Technisch gezien is het Jaeger 13-polige systeem beter dan het Multicon systeem. Jaeger geldt dan ook als de standaard voor stekkeraansluitingen. Mocht u onze Hapro Atlas fietsdrager met universele 7-polige stekker willen aansluiten op een Jaeger systeem dan kan dat, maar dan heeft u wel altijd een adapter nodig. Onze Hapro Atlas met universele 7-polige stekker past wel direct op een MultiCon aansluiting.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN 7-POLIGE EN EEN 13-POLIGE STEKKER?

Omdat het aantal pinnen tussen universeel 7-polig en Jaeger/MultiCon 13-polig niet overeenkomt, beschikt het 7-polige systeem niet over alle functies van het 13-polige systeem. Heeft uw auto een 7-polige aansluiting en kiest u toch voor een fietsdrager met een 13-polige stekker, dan is dat uiteraard mogelijk. U kunt dan een adapter gebruiken om deze op elkaar aan te sluiten. Echter de adapter maakt enkel de koppeling tussen 7 en 13-polig mogelijk. De volgende functies zitten wel op de Jaeger/MultiCon 13-polige aansluiting, maar niet op de universeel 7-polig aansluiting:

  • Achteruitrijverlichting
  • Mistachterlicht
  • Permanente standaard binnenverlichting